Информация за конкурс

  • Длъжност, звено, административна структура:
  • Правоотношение:
    • Служебно
  • Описание на длъжността, формиране на заплата, информация за администрацията:
    • Информация за длъжността „Старши експерт”, отдел АППТ в дирекция „Бюро по труда” гр. Гоце Делчев (ДБТ): Основните функции и дейности, осъществявани от длъжността са свързани с изпълнение на програми, проекти и мерки за заетост и обучение, финансирани от държавния бюджет, от структурните фондове на Европейския съюз и от други международни източници; реализиране на дейности, свързани с обучение на възрастни; извършване на информационно-деловодната дейност в дирекцията.

      Основна месечна заплата за длъжността: определя се в границите от нормативно определения минимален размер на основната месечна заплата (ОМЗ) за съответното длъжностно ниво в рамките на I (първа) степен до нормативно определения максимален размер на основната месечна заплата (ОМЗ) за съответното длъжностно ниво в рамките на III (трета) степен: от 933 лв. до 2700 лв., в зависимост от професионалния опит. 

  • Изискана минимална степен на завършено образование:
    • Бакалавър
  • Минимален професионален опит:
    • 1 година/години
  • Ранг/Специфично наименование:
    • IV младши
  • Допълнителни умения и квалификации:
    • Минимални изисквания за заемане на длъжността:

      -  образование – висше;

      -  минимална образователно-квалификационна степен – Бакалавър;

      - области на висшето образование: „Социални, стопански и правни науки“ - с професионални направления: „Социални дейности”, „Администрация и управление”, „Икономика”, „Право”, „Социология”, „Психология”, „Обществени комуникации и информационни науки” и др.;

      - минимален професионален опит: 1 година в области по информиране, консултиране и предоставяне на услуги на граждани; реализиране на програми и мерки за заетост и обучение на възрастни; изготвяне на различни видове документи и информационно-аналитични материали;

      -  или ранг – ІV младши;

      - знания в областта на: нормативните и подзаконовите нормативни актове, свързани с труда и трудовите правоотношения, пазара на труда и безработицата, дейността на Агенцията по заетостта и ДИРЕКЦИЯ „БЮРО ПО ТРУДА“  – Закон за насърчаване на заетостта, Правилник за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, Устройствен правилник на Агенцията по заетостта, Кодекс на труда, Закон за държавния служител, Закон за администрацията, Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 и Националния план за възстановяване и устойчивост, придобити в образованието, допълнителната квалификация или професионалния опит;

      - умения: познаване и правилно прилагане на нормативните актове, свързани с дейността на длъжността; аргументиране на предложения; работа в екип; комуникативност; изграждане на ефективни партньорства в администрацията и извън нея; познаване на заинтересуваните страни; обективност на преценката; осъществява дигитална комуникация, чрез използване на функции и инструменти в съответствие с приложимите правила; компютърни умения – много добро владеене на Word и Excel; електронна поща, интернет.

      Длъжността се заема по служебно правоотношение. За целта кандидатите следва да отговарят на условията на чл. 7, ал. ал. 1, 2 от Закона за държавния служител.

  • Минимален размер на основната заплата:
    • 933 лв.
    * При определяне на индивидуалния размер на основната заплата на спечелилия конкурса кандидат се отчитат нивото на заеманата длъжност и изискванията за нейното заемане, и квалификацията и професионалния опит на кандидата, съгласно нормативните актове, определящи формирането на възнаграждението и вътрешните правила, прилагани в съответната администрацията
  • Брой работни места, за които е обявен конкурс за тази длъжност:
    • 1
Начин за провеждане на конкурса
Начин за провеждане на конкурса (всички изброени):
Тест за познания от професионалната област на длъжността и относно администрацията
Интервю
Допълнителна информация за начина на провеждане:

Провеждане на конкурса: Три етапа:

-  по документи;

- тест за определяне на познанията на кандидатите в професионална област и относно дейността на Агенцията по заетостта;

- интервю за преценка нивото на притежаваните компетентности, необходими за заемане на длъжността, съгласно Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавните служители.


* На основание чл. 14, ал. 4 от Наредбата за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавни служители българските граждани, които са преминали срочна служба в доброволния резерв по чл. 59, ал. 1 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, се ползват с предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация при постигнати равни крайни резултати от проведената процедура.
Място и срок за подаване на документи Документи и образци за кандидатстване