В 15-дневен срок след проверкатаили след привеждане на обекта в съответствие с предписанието съответният орган извършва регистрация на обекта. За регистрираните обекти директорът на РЗИ издава удостоверение за регистрация в 7-дневен срок.
ПРОЦЕДУРА: Основание за вписване в регистъра са:
Закон за храните, чл. 12, ал. 3 и чл.14 /обн., ДВ, бр. 90/1999г./
Регистрация на обекти за производство на бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води се извършва само в обекти, регистрирани по реда на закона, в съответното РЗИ по местонахождение на обекта и които:
1. отговарят на хигиенните изисквания, определени с нормативен акт;
2. имат разработена технологична документация за групите храни, които ще се произвеждат в обекта или прилагат национални стандарти или стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентен орган;
3. имат въведени:
а) добри практики за производство и търговия с храни и система за анализ на опасностите и критични контролни точки или процедури в съответствие с нейните принципи, когато цялостното внедряване на системата е неприложимо;
б) система за управление на безопасността на храните.
За извършване на регистрацията, лицата подават заявление по образец, в което се посочват име и адрес на лицето, съответно седалище, адрес на управление и код по БУЛСТАТ/ЕИК за лицата, регистрирани в Република България, а за лицата, регистрирани в друга държава – членка на Европейския съюзили страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство – друг идентификационен код или номер, както и адрес на обекта.
При непълнота или нередовност на представените документи в 10-дневен срок от подаване на заявлението съответният орган писмено уведомява заявителя за това и определя срок за отстраняване.
В 30-дневен срок от подаване на документите или от отстраняване на непълнотите или нередовностите съответният орган извършва проверка на място за съответствие на обекта. При констатиране на несъответствие с изискванията органът издава предписание и определя подходящ срок за привеждане в съответствие.
В 15-дневен срок, след проверкатаили след привеждане на обекта в съответствие с предписанието съответният орган извършва регистрация на обекта. Обектът се регистрира за заявените дейности за производство на храни само ако производителятили търговецът е доказал, че обектът отговаря на нормативните изисквания.
За регистрираните обекти директорът на РЗИ издава удостоверение за регистрация в 7-дневен срок.
Съответно РЗИ, извършва временна регистрация на обект за производство на храни за срок до три месеца в случаите, когато обектът отговаря само на хигиенните изисквания и имат разработена технологична документация за групите храни. Ако при проверката се установи значителен напредък, но обектът все още не отговаря на изискванията, съответно РЗИ, може да удължи срока на временната регистрация за максимален период общо 6 месеца.
След цялостното внедряване на система за управление на безопасността на храните /НАССР/ и изпълнение на хигиенните изисквания, следва издаване на постоянно Удостоверение за регистрация по закона за храните.
Производителите и търговците на храни са длъжни писмено да уведомяват, съответно РЗИ, при промяна на обстоятелствата, които подлежат на вписване, както и при спиране или възобновяване на дейността на обекта в деня на настъпването на промяната. Промените се вписват в регистъра и в издаденото удостоверение в 14-дневен срок от заявяването им.
В случаите на промяна на групите храни, които обектът ще произвежда или търгува, както и при промяна в дейността на обекта, се извършва нова регистрация