Информация за предоставяне на услуга

 
  • Услуга:
    • 686 Издаване на сертификат за здравен контрол или за освобождаване от здравен контрол на кораб

      Издаване на сертификат за здравен контрол или за освобождаване от здравен контрол на кораб
  • На основание на:
    • Наредба за условията и реда за провеждане на граничен здравен контрол на Република България - чл. 9
  • Услугата се предоставя и като вътрешно-административна:
    • Не
  • Орган по предоставянето на административната услуга:
    • Здравен инспектор от Граничен здравен контрол
  • Срок за предоставяне:
    • 7 дни
  • Срок на действие на документа/индивидуалния административен акт:
    • 6 месеца
  • Орган, осъществяващ контрол върху дейността на органа по предоставянето на услугата:
    • Директор
  • Орган, пред който се обжалва индивидуален административен акт:
    • Директор
  • Ред, включително срокове за обжалване на действията на органа по предоставянето на услугата:
    • Сертификат за освобождаване от здравен контрол на кораб/ сертификат за здравен контрол на кораб по образец се издава след извършване на входящ контрол на плавателно средство с цел предпазване на населението на Република България от внасяне и разпространение на заразни болести, които представляват опасност за общественото здраве. Сертификат се издава в следните случаи:

      1. При изтекла валидност на сертификата /6 месеца/.

      2. При заявка от страна на капитана или корабния агент на кораба за издаване на сертификат независимо от валидността на досегашния.

      3. При установяване на рискови за общественото здраве фактори на кораб независимо от наличието на валиден здравен сертификат на кораба и след провеждане на необходимите профилактични и противоепидемични мерки със задоволителен резултат, се издава сертификат за здравен контрол на кораба, в който се вписват направените констатации и проведените здравни мерки.

      Здравният инспектор вписва в сертификата направените констатации, констатирани признаци, резултати от анализ на проби, проверени документи – медицински дневник и корабен дневник. Когато не са констатирани признаци, корабът е освободен от мерки за контрол и здравният инспектор издава Сертификат за освобождаване от здравен контрол на кораб на български и английски език по образец.

      В случаите, когато в транспортното средство се открият източници на инфекция, създаващи опасност за общественото здраве, органите на граничен здравен контрол разпореждат и контролират провеждането на необходимите здравни мерки. Когато здравните мерки, проведени на борда на кораб, постигнат задоволителен резултат, органите на граничен здравен контрол издават Сертификат за здравен контрол на кораб, където вписват направените констатации и проведените здравни мерки. В случаите, когато са предписани мероприятия, капитанът и корабният агент се предупреждават за провеждане на повторна инспекция за установяване резултата от предприетите мерки и след това се издава сертификат за здравен контрол. При невъзможност за осъществяване на контрол на предприетите мерки това се вписва в сертификата.

      2. В случаите, когато при извършване на инспекция в транспортно средство се открият източници на инфекция, създаващи опасност за общественото здраве независимо от наличието на валиден Сертификат за освобождаване от здравен контрол на кораб, транспортното средство се счита за заразено и органите на граничен здравен контрол разпореждат и контролират провеждането на необходимите здравни мерки:

      · проучват случаи на заболели от заразни болести при пътувания в засегнати зони;

      · изискват данни за маршрута при пътуване в засегнати зони;

      · изискват необходимите доказателства от извършени медицински преглед;

      · лабораторни изследвания, ако има такива за всеки конкретен случай;

      · разпореждат извършването на необходимите медицински прегледи и изследвания за всеки конкретен случай;

      · изискват доказателства за извършени имунизации и за предприети други профилактични мерки, ако има такива – представят Международен сертификат за ваксинация и профилактика (приложение № 5);

      · поставят под медицинско наблюдение лица, за които има съмнение, че са заразени;

      · поставят под карантина физически лица, багажи, транспортни средства, товари, стоки и международни пощенски пратки, за които има съмнение, че са заразени, или разпореждат прилагането на други здравни мерки;

      · изолират или насочват за изолация и лечение засегнати лица;

      · издирват контактните на болни и лицата, за които има съмнение, че са болни;

      · отказват влизане на територията на Република България на болни и на лица, за които има съмнение, че са болни, както и на багажи, транспортни средства и товари, за които има съмнение, че са заразени;

      · отказват влизане в засегнати зони;

      · разпореждат изследване на лицата при напускане на засегнатите зони или ограничават напускането им;

      · предписват и контролират извършването на дезинфекция, дезинсекция и дератизация по друг начин на транспортните средства, багажи, товари, включително контейнери, стоки и международни пощенски пратки, когато е необходимо

      Когато здравните мерки, проведени на борда на кораб, постигнат задоволителен резултат, органите на граничен здравен контрол издават Сертификат за здравен контрол на кораб, където вписват направените констатации и проведените здравни мерки. Когато е невъзможно да бъдат приложени необходимите здравни мерки, на кораба се разрешава да отплава само при условие, че констатираните опасности за общественото здраве и предписаните здравни мерки се впишат в сертификата за здравен контрол на кораба и се уведомят органите на граничен здравен контрол на следващия ГКПП преди отплаване на кораба.

      Завършване на инспекцията:

      1. Здравният инспектор регистрира кораба, извършената проверка, констатации и предприети мерки в съответния журнал, като за установени пропуски, нарушения и възникнали проблеми информира висшестоящите ръководители.

      2. Здравният инспектор от граничен здравен контрол предава попълнен, подписан и подпечатан Сертификат за освобождаване от здравен контрол на кораб/сертификат за здравен контрол на кораб след представен документ за платена такса.

  • Електронен адрес, на който се предоставя услугата:
  • Електронен адрес за предложения:
Център за административно обслужване и/или звена, които контактуват с потребителите и предоставят административно обслужване
Административни звена, в които се подават документите и се получава информация за хода на преписката:
Отдел "Административно-стопански и правен"
Адрес: обл. Бургас, общ. Бургас, гр. Бургас, ул. "Александровска" № 120, п.к. 8001
Код за междуселищно избиране: 056
Телефон за връзка: (056)807 305, (056)807 308, (056)807 302
Факс: (056)81 62 61
Адрес на електронна поща: rzi@rzi-burgas.com
Работно време: Гъвкаво работно време, от 08:30 до 17:00, ЗАО е с гъвкаво работно време, без почивка
В звеното е осигурен достъп за хора с увреждания
Изисквания, процедури, инструкции Образци Нормативна уредба Заплащане